Boekhouding: intern of extern laten doen?

Gepubliceerd op:
september 14, 2020

Boekhouder aannemen of inhuren?

De boekhouding van je organisatie kun je intern of extern laten doen. Maar wanneer kun je het beste een boekhouder aannemen? En wanneer moet je uitbesteden? In dit artikel gaan wij in op deze vragen.

Wanneer je klein begonnen bent zul je het vast herkennen: aan het einde van het kwartaal (of maand) was je druk bezig om je boekhouding weer compleet te maken, waarna je de boekhouding naar je boekhouder bracht of zelf je boekhouding verwerkte voor de aangifte BTW.

Naarmate je onderneming steeds verder groeit wordt je administratie alleen maar arbeidsintensiever en je tijd schaarser. Vaak is dit dan het moment dat je gaat nadenken over het aannemen van een administratief medewerker om deze taak voor je uit handen te nemen. Een andere optie is om een boekhouder voor een aantal uur per week in te huren. Om hierin een goede keuze te maken is het belangrijk de verschillen tussen een interne en externe boekhouder op een rijtje te zetten.

Een boekhouder aannemen

Een belangrijk voordeel bij het aannemen van een administratief medewerker is dat je bepaalt welke taken hij of zij dient te vervullen. Dit kan naast het verwerken van de administratie ook bijvoorbeeld het aannemen van de telefoon zijn. Verder heb je, afhankelijk van de kennis (/opleidingsniveau), altijd iemand aanwezig waar je terecht kan voor accountancy-gerelateerde vragen. Je administratief medewerker kan ook goed met je onderneming meegroeien: doordat hij/zij langere periode binnen je bedrijf actief is, zal zijn/haar ervaring ook steeds verder meegroeien.

Een boekhouder inhuren

Hoewel het erg interessant lijkt om een administratief medewerker in dienst te nemen, zijn er genoeg redenen om dit niet te doen. De belangrijkste reden om te kiezen voor het inhuren van een boekhouder is de kostenbesparing. Je zult misschien denken: “een boekhouder kost toch ontzettend veel per uur?” Echter blijkt dit in de praktijk vaak behoorlijk mee te vallen. Voor het inhuren van een boekhouder hoef je namelijk niet te betalen voor de werknemersverzekeringen en zijn/haar pensioen. Ook hoef je in de meeste gevallen niet te betalen voor apparatuur en software; dit heeft een boekhouder zelf al.

Een ander voordeel van het inhuren van een boekhouder is dat je toegang hebt tot zijn/haar uitgebreide kennis en ervaring. Dit zorgt er niet alleen voor dat je boekhouding sneller wordt verwerkt, maar ook dat hij of zij met je meedenkt en de financiële informatie levert die je nodig hebt om inzicht te krijgen in je cijfers. Zo levert over het algemeen een accountant, boekhouder of fiscalist je ook meer op.

Is er ook een middenweg?

Ja! Het is natuurlijk ook mogelijk om een deel van de administratie bij je administratief medewerker te houden en een ander deel van de administratie uit te besteden aan een administratie-/accountantskantoor. Zo kun je iemand aannemen voor het verwerken van de administratie, maar kun je ervoor kiezen om de belastingaangiftes en het opstellen van de jaarrekening te laten verzorgen door een externe boekhouder. Het uitbesteden van de salarisadministratie komt ook veel voor.

Wat is nu de juiste keuze?

De keuze om je boekhouding intern of extern te laten doen valt of staat met de eigen wensen en eisen die je voor je onderneming hebt. Het belangrijkste is dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden. Uiteraard kunnen wij je bijstaan in het meedenken over de juiste keuze. Neem hier gerust contact met ons over op.

Ontvang nu het gratis e-book

'17 essentiële tips voor startende ondernemers'

Leer van de fouten van ondernemers die jou voorgingen en maak een vliegende start met jouw bedrijf!

742 ondernemers gingen je voor.

17 essentiële tips voor startende ondernemers
× Hoe kunnen we u helpen?