Boekhouding uitbesteden: de voordelen en varianten

Gepubliceerd op:
april 13, 2020

Boekhouden is voor de meeste ZZP’ers niet de leukste taak van het ondernemen. Het komt, naast je dagelijkse werkzaamheden, er altijd even bij. Het bestaat niet alleen uit het verzamelen van al je facturen, bonnen, bank- en kasmutaties, maar het moet ook nog eens allemaal netjes geadministreerd worden. Voor dat laatste kan je het uitbesteden van je boekhouding overwegen. De voordelen hiervan zijn erg divers. Geen ZZP’er, maar MKB? Ook dan heb je de afweging je boekhouding intern of extern te laten doen.

Echter bestaan er verschillende niveaus van samenwerking met je boekhouder, met elk zijn eigen voordelen en kosten.

Je boekhouding zelf doen als ZZP’er

Wanneer je een ondernemer vraagt naar de reden waarom hij of zij zelf de boekhouding doet, krijg je 9 van de 10 keer het antwoord dat het geld scheelt. Met de nodige basiskennis is het tegenwoordig gelukkig allemaal een stuk makkelijker geworden om zelf je boekhouding te voeren in een online boekhoudpakket. De meeste hiervan bieden je tools en automatische controles,
waardoor je sneller en met minder fouten de boekhouding zelf bij kan houden.

Ook is het meestal mogelijk om direct vanuit je boekhoudpakket zelf je btw-aangifte te doen en een uitdraai (export) te maken van je balans en winst- en verliesrekening, bijvoorbeeld voor de aangifte inkomstenbelasting.

Een goed boekhoudpakket is niet duur, maar wil je optimaal gebruik maken van alle mogelijkheden ben je al wel snel € 35,- tot € 50,- per maand kwijt.

Je boekhouding samen met een boekhouder doen

Een (misschien verstandigere) manier om de boekhouding te doen is samen met de boekhouder. Zo kijkt er altijd iemand met je mee om te zorgen dat je geen foutjes maakt en je boekhouding nog efficiënter is. Jij houdt echter de controle. Dit is dus een soort ‘lightversie’ van het uitbesteden van je boekhouding, met zijn eigen voordelen.

Doordat de meeste boekhoudingen tegenwoordig online gevoerd worden, kan je jouw boekhouder makkelijk uitnodigen om met je mee te kijken. Zo heeft hij of zij toegang tot je boekhouding en corrigeert waar nodig de door jou gemaakte foutjes. Je weet dan zeker dat de aangifte die jij naar de belastingdienst stuurt altijd gecontroleerd is door een specialist. Wel zo handig.

Afhankelijk van jouw kennisniveau kies je voor een abonnementsvorm of het inroepen van hulp precies wanneer jij dat wilt.

Je boekhouding volledig uitbesteden aan een boekhouder

In veel gevallen heb je naast het ondernemen eigenlijk helemaal geen tijd om ook nog eens de boekhouding bij te houden. Je boekhouding uitbesteden kan dan veel voordelen hebben. Je boekhouder zal je dan de tools geven om op de, voor jou, meest eenvoudige manier je facturen en bonnen aan te leveren, zodat je hij of zij jouw financiële administratie altijd in orde kan maken en op tijd
de aangiften te versturen.

Bijkomend voordeel: jij houdt tijd over om aan je onderneming te kunnen blijven werken en de boekhouder is ook nog eens veel sneller klaar, het is immers zijn of haar vak. Door de fiscale kennis van een expert zal het je in veel gevallen niet alleen tijd besparen, maar zal je ook meer winst uit de bestaande omzet halen. En dat voelt goed.

Als je nu je jouw tijdsbesparing en winststijging tegen de kosten afzet, dan zal je zien dat een boekhouding uitbesteden eigenlijk helemaal niet zo duur is. Daarnaast kun je bij een goede boekhouder ook altijd voor ander financieel en fiscaal advies terecht.

Conclusie

Je boekhouding uitbesteden heeft veel voordelen. Er bestaan echter verschillende gradaties van uitbesteding. De keuze die je hierin maakt hangt af van de voordelen die voor jou het meest belangrijk zijn.

Wat wel duidelijk is: een boekhouder of adviseur zal ten alle tijde voor een stuk lastenverlichting zorgen. Of je nu zelf je boekhouding blijft doen, je het samen met de specialist doet of helemaal uitbesteed. Nieuwsgierig naar wat in jouw geval het beste is om te doen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je graag een eerlijk advies.

Ontvang nu het gratis e-book

'17 essentiële tips voor startende ondernemers'

Leer van de fouten van ondernemers die jou voorgingen en maak een vliegende start met jouw bedrijf!

742 ondernemers gingen je voor.

17 essentiële tips voor startende ondernemers
× Hoe kunnen we u helpen?