Één deze dagen kunt u als zzp’er weer een blauwe brief op de deurmat verwachten. Ditmaal zal het informatie over het nieuwe btw-nummer betreffen. Maar waarom heeft u als zelfstandige eigenlijk een btw-nummer? Waarom moet deze veranderen en wat zijn hier de gevolgen van?

Btw-nummer
Iedere zzp’er krijgt na inschrijving bij de KvK een btw-(identificatie)nummer. Deze wordt gebruikt voor communicatie met de belastingdienst en voor alle aangiftes, zoals de omzetbelasting. Elk btw-nummer is uniek en bestaat uit de landcode (NL), het BSN-nummer en de toevoeging welke aangeeft of het een eerste, tweede of daaropvolgend bedrijf is op het BSN-nummer (B01 t/m B99).

Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
Na de komst van de nieuwe privacywet AVG zijn er een hoop regelingen aangescherpt rondom de privacy van burgers. De AP heeft de belastingdienst gesommeerd om voor 1 januari 2020 met een alternatief te komen voor het vermelden van het BSN-nummer in het btw-nummer. Het vermelden van het BSN-nummer in het btw-nummer op facturen en op websites kan worden misbruikt en in extreme gevallen leiden tot identiteitsfraude van de desbetreffende ondernemer. De AP stelt dat het BSN-nummer uitsluitend mag worden gebruikt bij communicatie tussen de burger en de overheid zonder dat dit nummer toegankelijk is voor derden.

Het nieuwe btw-nummer

Inmiddels is de belastingdienst begonnen met het verzenden van de nieuwe btw-nummers naar de desbetreffende eenmanszaken. Als het goed is ontvangt u hier binnenkort bericht over per post. Heeft u niets ontvangen en bent u toch echt een eenmanszaak? Neem dan even contact op met uw adviseur, die heeft als het goed is een direct nummer van de belastingdienst en kan dit snel voor u navragen.

Uw nieuwe nummer is van belang bij het versturen van uw facturen. U dient er dan ook voor te zorgen dat u vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-nummer heeft verwerkt onder uw facturen en website. Mocht u gebruik maken van een boekhouder of accountant die uw aangiften verzorgd, dan is het verstandig dat u dit nummer ook aan hem/haar doorgeeft. Zo hebben zij een zo compleet mogelijk dossier. Het oude nummer blijft nog van kracht tot 1 januari 2020 en hoeft daarom niet voor die tijd worden aangepast.

 

 

Heeft u meer vragen rondom het nieuwe btw nummer of de bescherming van uw persoonsgegevens? Dan kunt u ons altijd even een berichtje sturen op +31 6 83382788, wij zijn op werkdagen van 8.30 tot 17.00 hier op bereikbaar.

2020 Editie
De slimme ondernemers formule

Ontvang wekelijks tips & tricks die jij kan toepassen om geld te besparen met jouw boekhouding.

Invalid email address
1.742 ondernemers gingen je voor.