Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken vanaf 1 januari 2020

Gepubliceerd op:
oktober 22, 2019

Één deze dagen kunt u als zzp’er weer een blauwe brief op de deurmat verwachten. Ditmaal zal het informatie over het nieuwe btw-nummer betreffen. Maar waarom heeft u als zelfstandige eigenlijk een btw-nummer? Waarom moet deze veranderen en wat zijn hier de gevolgen van?

BTW-nummer

Iedere zzp’er krijgt na inschrijving bij de KvK een btw-(identificatie)nummer. Deze wordt gebruikt voor communicatie met de belastingdienst en voor alle aangiftes, zoals de omzetbelasting. Elk btw-nummer is uniek en bestaat uit de landcode (NL), het BSN-nummer en de toevoeging welke aangeeft of het een eerste, tweede of daaropvolgend bedrijf is op het BSN-nummer (B01 t/m B99).

Autoriteit Persoonsgegevens (AP)

Na de komst van de nieuwe privacywet AVG zijn er een hoop regelingen aangescherpt rondom de privacy van burgers. De AP heeft de belastingdienst gesommeerd om voor 1 januari 2020 met een alternatief te komen voor het vermelden van het BSN-nummer in het btw-nummer. Het vermelden van het BSN-nummer in het btw-nummer op facturen en op websites kan worden misbruikt en in extreme gevallen leiden tot identiteitsfraude van de desbetreffende ondernemer. De AP stelt dat het BSN-nummer uitsluitend mag worden gebruikt bij communicatie tussen de burger en de overheid zonder dat dit nummer toegankelijk is voor derden.

Het nieuwe BTW-nummer

Inmiddels is de belastingdienst begonnen met het verzenden van de nieuwe btw-nummers naar de desbetreffende eenmanszaken. Als het goed is ontvangt u hier binnenkort bericht over per post. Heeft u niets ontvangen en bent u toch echt een eenmanszaak? Neem dan even contact op met uw adviseur, die heeft als het goed is een direct nummer van de belastingdienst en kan dit snel voor u navragen.

Uw nieuwe nummer is van belang bij het versturen van uw facturen. U dient er dan ook voor te zorgen dat u vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-nummer heeft verwerkt onder uw facturen en website. Mocht u gebruik maken van een boekhouder of accountant die uw aangiften verzorgd, dan is het verstandig dat u dit nummer ook aan hem/haar doorgeeft. Zo hebben zij een zo compleet mogelijk dossier. Het oude nummer blijft nog van kracht tot 1 januari 2020 en hoeft daarom niet voor die tijd worden aangepast.

Heeft u meer vragen rondom het nieuwe btw nummer of de bescherming van uw persoonsgegevens? Dan kunt u ons altijd even een berichtje sturen op +31 6 83382788, wij zijn op werkdagen van 8.30 tot 17.00 hier op bereikbaar.

Ontvang nu het gratis e-book

'17 essentiële tips voor startende ondernemers'

Leer van de fouten van ondernemers die jou voorgingen en maak een vliegende start met jouw bedrijf!

742 ondernemers gingen je voor.

17 essentiële tips voor startende ondernemers
× Hoe kunnen we u helpen?